30.05.2010.

HISTORIJA KLUBA


 
Poduzetnik Hans Gamper, koji je rođen u Winterthuru 22. studenoga 1877. godine, bio je čovjek koji je odlučio pokrenuti nogometni klub u Barceloni, tako što je stavio oglas u lokalni sportski magazin 22. listopada 1899. godine, u kojem je pozvao igrače da se pridruže klubu. Gamper, koji je u Barceloni bio poznat kao Joan, preselio se u glavni grad Katalonije 1898. godine iz poslovnih razloga te je već nakon mjesec dana od stavljanja oglasa u novine, 29. studenog 1899. godine presjedao prvi klupski sastanak u Gimnasu Sole.


Futbol Club Barcelona je španjolski klub iz grada Barcelone, pokrajine Katalonije. Klub je utemeljen 1899. godine od švicarskog poduzetnika Hansa (Joana) Gampera te je od onda postao katalonska sportska institucija s geslom Més que un club (u prijevodu više od kluba). Veliko je sportsko društvo. Nadimak kluba je Barça ili Blaugrana (plavo-crveni).
Klub utakmice igra na stadionu Camp Nou, kapaciteta 98 000 gledatelja. Barcelona je klub sa najviše članova na svijetu, 156 366. Posjeduje vlastitu banku i radio stanicu. Jedan je od najbogatijih klubova na svijetu.

Núñez i stabilne godine (1978. - 2000.)

Počevši od Josepa Lluísa Núñeza 1978. godine, predsjednika nogometnogkluba Barcelona biraju članovi kluba. Ova odluka usko je povezana s demokracijskim tranzicijskim periodom Španjolske 1974. godine i krajem Francove diktature. Núñezov glavni cilj bio je razviti Barcu u svjetski klub dajući joj stabilnost na terenu, ali i izvan njega. Prema preporuci Cruyffa, Núñez je osnovao Omladinsku školu Barcelone 20. listopada 1979. godine.[33] On će biti predsjednik Barcelone pune 22 godine i izrazito će utjecati na imidž kluba pogotovo zbog svoje striktne politike o plaćama i disciplini (odlučio je radije pustiti igrače kao što su Diego Maradona, Romario i Ronaldo iz kluba nego pristati na njihove uvjete).

Godine 1988. Johan Cruyff se vratio u klub kao trener i oformio tzv. Dream Team. Koristio je mješavinu španjolskih igrača poput Josepa Guardiole, Josea Mari Bakera i Txikija Cruyff je također postao i trener s najdužim stažem u klubu - punih 8 godina.


Sljedeća utakmica

Twitter - @BarcaBalkan


Poredak - La Liga

Brojač posjeta

fast and quick counter